ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑΣ Kamishibai 2023-2024

Με πρωτιά για το σχολείο μας ολοκληρώθηκε ο Διεθνής Διαγωνισμός Πολύγλωσσο Kamishibai (Concours Kamishibai Plurilingue) 20023-’24.

Η τάξη Στ1 του σχολείου μας, υπό την καθοδήγηση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών αγγλικής και γαλλικής γλώσσας Βλάση Μ. και Σαχτούρη Κ. και με τη συνεργασία της εικαστικού Καβαλιέρη Μ., κατέκτησαν την 1η θέση στην Ελλάδα στην κατηγορία Δημοτικά (ηλικίες 6-11).

Ο διαγωνισμός οργανώθηκε από την ερευνητική ομάδα Pluralités του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ στα πλαίσια συνεργασίας με τον επιστημονικό σύλλογο DULALA (D’Un Langue á L’Autre). Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν “Seul on va plus vite, ensemble on va plus loin- Μόνος πηγαίνεις πιο γρήγορα, μαζί πηγαίνουμε πιο μακριά”.

Το Kamishibaï στα ιαπωνικά σημαίνει «Θέατρο από χαρτί» και είναι μία πρωτότυπη τεχνική αφήγησης, ένα είδος περιφερόμενου θεάτρου, το οποίο χρησιμοποιούσαν στην Ιαπωνία, για να αφηγηθούν ιστορίες στα παιδιά χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο πλαίσιο, το butaï, μέσα από το οποίο περνούν κάρτες με εικονογράφηση και κείμενο. Κάθε κάρτα δείχνει ένα επεισόδιο της ιστορίας. Το πολύγλωσσο Kamishibaï αποτελεί ένα παιγνιώδες παιδαγωγικό εργαλείο, το οποίο όχι μόνο προάγει την εκμάθηση της ανάγνωσης, της γραφής, της διήγησης, της προφορικής και καλλιτεχνικής έκφρασης, αλλά και αναπτύσσει την πολυγλωσσική δεξιότητα των παιδιών.

Στα πολύγλωσσα Kamishibaï εμπλέκονται τουλάχιστον τέσσερις γλώσσες, οι οποίες εντάσσονται μέσα στην αφήγηση ή/και στην εικονογράφηση. Η πολύγλωσση αυτή γραφή δίνει στους/στις μαθητές/τριες τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τη γλωσσική και πολιτισμική ποικιλομορφία που υπάρχει στο σχολικό και στο κοινωνικό τους περιβάλλον.

Οι μαθητές του Στ1 θα παρακολουθήσουν την εξ αποστάσεως τελετή βράβευσης σε ημερομηνία και ώρα που θα ανακοινωθεί σύντομα.