ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 7ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΧΙΟΥ «ΓΙΩΡΓΗΣ ΚΡΟΚΟΣ»

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+/Δράση ΚΑ229 2020-2022 που υλοποιεί το 7Ο Δημοτικό Σχολείο Χίου « Γιώργης Κρόκος» με θέμα «Democracy Begins at Home», η ομάδα του σχολείου μας, αποτελούμενη από εκπαιδευτικούς και μαθητές της ΣΤ’ τάξης, ταξίδεψε στην πόλη Cinfaes της Πορτογαλίας στο σχολείο Agrupamento de escolas General Serpa Pinto της περιοχής Cinfaes από τις 23 έως τις 30 Aπριλίου 2023.

Αντιπροσωπείες τεσσάρων σχολείων από την Iταλία, Πολωνία, Ελλάδα, και Τουρκία αποτελούμενες από εκπαιδευτικούς και μαθητές, ταξίδεψαν και συναντήθηκαν στο σχολείο υποδοχής, για τέταρτη φορά, με θέμα την Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το πρόγραμμα εντός της σχολικής μονάδας περιελάμβανε:

  • Τελετή υποδοχής με τη συμμετοχή των μαθητών του σχολείου (νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο) και διαφόρων φορέων της πόλης.
  • Ξενάγηση στo σχολείo Agrupamento de escolas General Serpa Pinto
  • Παρουσίαση της χώρας προέλευσης κάθε σχολείου, της πόλης στην οποία εδρεύει το σχολείο και του σχολείου το οποίο συμμετέχει στο πρόγραμμα από τους μαθητές κάθε ομάδας.
  • Παρουσίαση των 30 άρθρων της διακήρυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επιμελήθηκαν οι μαθητές των ομάδων κάθε χώρας. Η ομάδα μας παρουσίασε τα έξι πρώτα άρθρα και τη δράση της οργάνωσης «Μετάδραση» για τα δικαιώματα των προσφύγων στη χώρα μας.
  • Παρακολούθηση εορταστικών εκδηλώσεων, συνάντηση και συζήτηση με το Δημοτικό συμβούλιο του Cinfaes την Τρίτη 24 Απριλίου, ημέρα Δημοκρατίας της Πορτογαλίας.
  • Συναντήσεις για το σχεδιασμό και συντονισμό του  προγράμματος, που θα συνεχιστεί με την επόμενη κινητικότητα εκπαιδευτικών στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2023.
  • Εργαστήρια για τους μαθητές με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εικαστική απόδοση του συνθήματος της συνάντησης “Rise up (y)our hands for human rights”.
  • Εργαστήρια μουσικής, χορού και εικαστικών από εκπαιδευτικούς του σχολείου.
  • Επίσκεψη στο κοινοβούλιο της Πορτογαλίας, παρακολούθηση συνεδρίασης, συζήτηση με τους μαθητές και ξενάγηση στο κτίριο του κοινοβουλίου.

Παράλληλα οι αντιπροσωπείες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν κοντινές πόλεις ( Pinhao, Regua), το Douro World Heritage καθώς και το παρατηρητήριο και το περιβαλλοντικό κέντρο της περιοχής. Επίσης, επισκέφθηκαν την πόλη Fatima και την πρωτεύουσα Λισαβόνα.

 

Η τελευταία συνάντηση του προγράμματος ERASMUS+/Δράση ΚΑ229 θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2023 στο Gazi Ortaokulu – Cemalpaşa Mahallesi Vali Yolu Caddesi στα Άδανα της Τουρκίας.